Dobry Duszek niesie pokarm  w darze poprzez pełny brzuszek do spełnienia marzeń

Dożywianie dzieci

Obejmujemy pomocą:

dzieci, które są narażone na braki żywieniowe, pochodzące z rodzin niepełnych, wielodzietnych, niewydolnych wychowawczo, bezrobotnych, borykających sie z problemami zdrowotnymi – z biednych rodzin niewydolnych życiowo.

Dlaczego to robimy ?
Dzieci, które są reguralnie dożywiane stają się bardziej otwarte, chętnie angażują się w działania na rzecz szkoły, czują się ważne i szczęśliwe.

Otwarcie Kuchni

W dniu 11 grudnia 2010 r. o godzinie 12.00 odbyło się uroczyste otwarcie kuchni w Fundacji „Dobry Duszek” ul. Mokra 2.
Swoją obecnością zaszczycili nas: Sz.P. Joanna Przetakiewicz-fundatorka, która sfinansowała prace remontowo-wykończeniowe i pomogła wyposażyć kuchnię w podstawowy sprzęt oraz Sz.P. Józef Chmurzyński-darczyńca lokalu.

12

Pierwsze posiłki zostały przekazane przez Panią Joannę Przetakiewicz oraz Pana Józefa Chmurzyńskiego dla dzieci z rodzin wielodzietnych zaniedbanych żywieniowo, dla których często jest to jedyny gorący posiłek w ciągu dnia.

13 14

Pragniemy oddać wielką wdzięczność darczyńcom, sympatykom, przyjaciołom fundacji za każdy gest ,jaki uczynili dla powstania tego dzieła.

Dzień Dziecka  – 1 czerwca 2010 w lokalu Fundacji „Dobry Duszek”

Najmłodsi nasi podopieczni spędzili Dzień Dziecka w jadalni Fundacji „Dobry Duszek”. Został przygotowany dla nich uroczysty obiad oraz prezenty.

Po raz kolejny dziękujemy Pani Joannie Przetakiewicz  za przekazanie słodyczy dla 120 dzieci – naszych podopiecznych.

Była to pierwsza uroczystość przygotowana w nowo powstałej jadalni oraz kuchni należącej do Fundacji „Dobry Duszek”. Z radością oznajmiamy,  iż realizacja dalszych działań, a mianowicie przygotowanie gorących posiłków jest kolejnym krokiem oraz uwieńczeniem zmagań związanych z uruchomieniem kuchni.

Dzień Dziecka 2011

Dzień Dziecka -1 czerwca 2011r. w lokalu Fundacji „Dobry Duszek”

Najmłodsi nasi podopieczni spędzili Dzień Dziecka w Fundacji „Dobry Duszek”. Został przygotowany dla nich uroczysty obiad oraz prezenty.

Po raz kolejny dziękujemy Pani Joannie Przetakiewicz  za przekazanie słodyczy dla 120 dzieci.

21 22

Fundacja wyraża podziękowanie w imieniu naszych podopiecznych.

Rozpoczęcie Dożywiania- 23 marzec 2011r.

Dożywianie otrzymuje codziennie 24 dzieci w formie gorącego posiłku, w PSP w Dąbrówce Podłężnej.
Fundusze na rozpoczęcie dożywiania przekazała firma KOMBUD S.A Radom – Serdecznie Dziękujemy.

61 62

18 Marzec – 2011r.

63

Auto do przewozu gorących posiłków, ufundowali:
Szanowni Państwo  Jan Kulczyk oraz Joanna Przetakiewicz

Czerwiec 2011 r.

Od rozpoczęcia akcji dożywiania dzieci w marcu do końca czerwca udało nam się wydać 1 776 gorących posiłków dla 24 dzieci.  Jesteśmy wdzięczni naszym darczyńcom: Pani Joannie Przetakiewicz, Janowi Kulczykowi, firmie KOMBUD S.A. w Radomiu. Dzięki naszej akcji pojawiła się radość w sercach i uśmiech na dziecięcych buziach. Chcemy dalej promować  naszą akcję i poszukujemy nowych darczyńców.

Wrzesień, Październik 2011 r.

Z nowym rokiem szkolnym 2011/2012 kontynuujemy akcję dożywiania dzieci pod hasłem „Dobry + Duszek = Pełny Brzuszek”. Od początku września zaczynamy dokarmianie 34 dzieci. Z naszej pomocy korzystają uczniowie PSP w Dąbrówce Podłężnej i PSP w Janiszewie.
Dzięki pozyskaniu nowych darczyńców ilość dzieci korzystających z naszej akcji z miesiąca na miesiąc się powiększa.

Listopad 2011 r.

Dzięki wsparciu finansowemu firmy ITM Poland Sp. z o.o. oraz firmy PMP Poland Sp. z o.o. z Radomia – dożywianie otrzymuje  kolejne 35 dzieci z Ogródka Jordanowskiego w Radomiu. W chwili obecnej dokarmiamy już 85 dzieci.
Przekazanie paczek ze słodyczami dla 35 dzieci ufundowane przez firme ITM Poland Sp. z o.o. oraz PMP Poland Sp. z o.o. z Radomia.

Grudzień 2011

Impreza Mikołajkowa dla 150 dzieci.
Zoorganizowana impreza przez Panią Joannę Przetakiewicz – właścicielkę Domu Mody LaMania, Sz.P. Jana Kulczyka.
Wyjazd dzieci do Warszawy, Pizza Hut, Teatr Lalka – specjalne przedstawienie,  Malowanie buziek, Mikołaj – prezenty.

Pani Joanna Przetakiewicz ogląda prezenty mikołajkowe.

Pani Joanna Przetakiewicz  została obdarowana Aniołami, które własnoręcznie wykonały dzieci.
Dziękujemy Pani Joanno za wyjątkową atmosferę, dobroć, zrozumienie, za czas spędzony w tym dniu tylko z zaproszonymi dziećmi .
Wyrażamy ogromną wdzięczność w imieniu dzieci, rodziców, opiekunów, dyrekcji szkół za niezapomniane wrażenia, które trwale zapisały się w pamięci dzieci.

Dzień Dziecka dla 200 dzieci.

Fundacja Dobry Duszek z okazji Dnia Dziecka w szkołach podstawowych, gdzie na co dzień pomagamy przygotowała poczęstunek.  W Dąbrówce Podłężnej, Woli Taczowskiej, Janiszewie, Wacynie oraz Cerekwi i Wrzosie na 200 dzieci czekały smaczne Pizze i Cola.
Całą akcję wsparła Pani Joanna Przetakiewicz – za co jesteśmy wdzięczni.
Przekazujemy podziękowania od wszystkich obdarowanych za tak piękny i szlachetny gest.

Czerwiec 2012 r.

Od stycznia 2012 roku kontynuowaliśmy akcję „Dobry + Duszek = Pełny Brzuszek”. Liczba dożywianych dzieci wzrosła do 235. W roku szkolnym 2011/2012 wydaliśmy 23 060 gorących posiłków. Z posiłków korzystały dzieci PSP w Dąbrówce Podłężnej, PSP w Janiszewie,  PSP w Woli Taczowskiej, PSP Wacyn, oraz podopieczni Ogródka Jordanowskiego w Radomiu.
Naszą akcję wsparli: Pani Joanna Przetakiewicz LaMania, Kulczyk Holding S.A,  KOMBUD S.A, Fundacja PGNiG, Fundacja PKO Banku Polskiego, ITM Poland Sp. z o.o., PMP Poland Sp. z o.o., FigAND.

43 logo_ 45 46 47 48 logo 50

Wrzesień 2012 r.

9 września 2012 r. rodziny naszych wolontariuszy wzięły udział w Światowym Finale DNC z gościem specjalnym Zinedine Zidane na Stadionie Narodowym w Warszawie. To było wyjątkowe wydarzenie, pełne sportowych emocji i ducha fair play – odbyło się w Polsce po raz pierwszy i jedyny. Zagrały najlepsze drużyny dziecięce z 40 krajów i 5 kontynentów, w tym drużyna z Polski. Przekazaliśmy nieodpłatnie bilety dla 22 osób, otrzymane od organizatora firmy Danone, która zainicjowała program „Podziel się Posiłkiem”. Oprócz sportowych emocji, na rodziny naszych skazanych czekały liczne atrakcje i konkursy z nagrodami.

Dobry Duszek i Szlachetna Paczka.

Fundacja Dobry Duszek zaangażowała się w wolontariat jaki odbył się po raz drugi w Radomiu na rzecz Szlachetnej Paczki. 8 i 9 grudnia odbierano paczki, które następnie przekazano potrzebującym rodzinom. Dzięki tej akcji 8 rodzin najbardziej potrzebujących, podopiecznych Fundacji Dobry Duszek było obdarowanych Szachetną Paczką i  otrzymało kompleksową pomoc. Paczki te zawierały żywnośc, środki czystości, odzież, opał na zimę, podręczniki szkolne, pościel, ręczniki i świąteczne upominki dla każdego.

38

Mikołaj dla 100 dzieci z Ogródka Jordanowskiego.

W tym roku Mikołaj dla podopiecznych z Ogródka Jordanowskiego był bardzo obfity. Dzięki wielkiej ofiarności i zaangażowaniu firmy ITM Poland Sp. z o.o. 100 dzieci mogło otrzymać wspaniałe paczki. Dziecięce buzie były pełne radości dzięki słodyczom i kosmetykom, jakie mogły otrzymać.

36 37

Impreza Mikołajkowa dla 100 uczniów.

Pani Joanna Przetakiewicz – właścicielka domu mody LaMania, zrobiła olbrzymią niespodziankę dla 100 uczniów PSP w Dąbrówce Podłężnej i PSP w Janiszewie przesyłając przepiękne paczki dla dzieci pod choinkę. Duże świąteczne torby były wypełnione słodyczami dla dzieci. Radość obdarowanych uczniów wypełniła całe szkoły.

34 35

Dzień dziecka dla 100 dzieci.

Olbrzymią niespodzianką dla dzieci były prezenty, jakie zrobiła Pani Joanna Przetakiewicz – właścicielka domu LaMania. Przepiękne paczki dla 100 uczniów z PSP w Dąbrówce Podłężnej i PSP w Janiszewie sprawiły radość w szkołach. Duże torby były wypełnione słodyczami i niespodziankami na lato.

32 33